Grunden för mig

publicerad i : Nyheter | 0

Bärighet. Överlinje. Form. Allt hänger ihop. Varför stirra sig blind på en viss form hästen skall ha. Jag älskar öppen form. Med det menar jag att hästen går i den form den väljer själv. Med halsen håller hästen sin balans. Stör man den för mycket för tidigt med att forma halsen tappar den annat på vägen -gångarter, ridbarhet, förtroende mm mm. Jag rider gärna på (förstå mig rätt) halvlös tygeln i många många månader. Det leder till att hästen börjar hitta sin balans med mig på ryggen. Den har börjat ta i, i varje steg för att inget håller den tillbaka, tygeln. Den har fått en naturlig bärighet och överlinje- tänker fram och är lång. Mjukt kors och länd, kanske det viktigaste på våra islandshästar. När jag sedan undan för undan börjar ta lite kontakt har jag med mig drivet, balansen, mjukheten (förhoppningsvis). Jag börjar alltid ridturen med mina ”halvlånga” tyglar för att kanske de sista 5 minuterna börja ta upp lite mer kontakt. På vissa kanske jag inte ens kommer till detta, men hästen har fått en bra grund för någon att ta över och fortsätta där jag slutade. Lev väl och rid väl! / Malin