Olika individer

publicerad i : Nyheter | 0

Hästar från hästabet

Tänk att man aldrig möter en häst lik någon annan. Man har en röd tråd man följer när man till exempel rider in en häst. (Blir mycket skriveri om rida in då det är detta jag älskar och tycker är absolut roligast. Men det finns massor av exempel man kan ta upp). Säg bara en så enkel sak som att gå in i volten för första gången. Hästen är själv med mig för första gången och jag med den. Redan här lägger jag märke till en hel del saker. Är den rädd, nyfiken, frågande, tittig mm mm. Tyr den sig till mig, vill den utforska själv, går den på mig, springer den ifrån mig mm mm. Listan kan bli lång. Man har sett och varit med om det mesta. MEN det som är det mest intressanta är hur den reagerar nästa gång vi skall in och träna i volten. Har den glömt att den varit där, eller ser man att den är redan trygg med mig i volten eller behöver den komma in där ett par gånger till för att känna sig hemma? Vissa bara finner sig, vissa kräver lite mer tid. Sen har vi den kategorin som aldrig sett volten innan, även om den varit där 5 gånger innan, 10 gånger innan. Denna typ av häst kan jag ibland undra vad det är som gör det. Är den omogen? Ofokuserad? Obrydd? Osjälvständig? Inte trivs? Kombo av alltihop? Det jag har gjort med denna typ av häst är att lämna volten. Tar bort det ”jobbiga”. Jag tar den som handhäst, jobbar med den utanför stallet. Rider in den på annat sätt, lämnar min röda tråd. För att sedan gå tillbaka in i volten. Vi pratar om i tid kanske 1-2 månader. Nu har vi fått en relation och jag kanske kan få den att trivas där inne med mig. Har jag med mig känslan in som jag har utanför volten har jag segrat!! Om känslan är samma som när man började med hästen får man ge allt ännu mer tid. Och ännu mer tid och ännu mer tid. Och däremellan någon vila. Finns inga genvägar. Plattformen hästen står på byggs upp av förtroendet mellan hästen och människan. Listar man ut den förtroende koden har man en vän för livet. Vissa har 4 siffrig kod vissa har 1000 siffrig. Enkelt sagt. Lev väl och rid väl! / Malin

Min vän för livet, Logi från Lilla Sträckås